fbpx

Dalekozrakost

(hypermetropie)

Hypermetropie neboli dalekozrakost je refrakční vadou oka, kdy jsou vzdálené objekty viděny ostřeji než objekty blízké. Tato oční vada postihuje každého z nás. Po narození jsou naše oči dalekozraké, až časem se vše srovná. Oko se po narození nějaký čas vyvíjí a roste. Když oko doroste, vada vymizí. Někdy však zůstane délka oka menší a dalekozrakost přetrvá. Tato vada se v mládí vůbec nemusí projevit, k jejímu výraznému zhoršení dochází ve věku okolo 35 – 40 let.

Příčina

U této vady dochází k tomu, že paprsky, které procházejí oční čočkou a rohovkou, se setkávají za sítnici, oční bulva je tedy kratší, než je běžné. Občas si lidé hypermetropii pletou s presbyopií, která způsobuje také problémy s viděním na blízkou vzdálenost, ale její příčiny jsou jiné.

Příznaky

Příznakem může být, kromě rozostřeného vidění na krátkou vzdálenost, bolest hlavy, únava očí, pálení a řezání očí, či nevolnost.

Řešení

I tuto oční vadu lze korigovat dioptrickými brýlemi či kontaktními čočkami, které pomohou nasměrovat světelné paprsky na sítnici.

Dioptrie u hypermetropie bývají označovány jako +. U čoček se jedná o konvexní tvar, čočka je tedy ve středu silnější než na okraji. Dalším možným řešením je laserová operace.