fbpx

Dnešní hektický životní styl klade na naše oči vysoké nároky. Počítačové obrazovky, telefonní displeje a neustálé vystavení umělému osvětlení mohou představovat výzvu pro naše zrakové schopnosti. Nicméně, zdravá strava může být klíčem k udržení našich očí v optimálním stavu. Přinášíme vám seznam sedmi potravin, které nejenže obohatí vaši stravu, ale také poskytnou vašim očím potřebné živiny pro udržení dobrého vidění.

Vyvážená a zdravá strava je předpokladem zdravého a kvalitního života a má samozřejmě vliv i na zdravé oči. Dodržováním správných stravovacích návyků lze významně snížit riziko vzniku vážných očních onemocnění jako jsou:

  • šedý zákal – katarakta
  • zelený zákal – glaukom
  • věkem podmíněná makulární degenerace – VPMD
  • syndrom suchého oka
  • špatné noční vidění

Pro zdravé oči jsou důležité zejména tyto antioxidanty:

  • lutein
  • beta karoten
  • zeaxanthin
  • vitamíny A, C, E
  • omega 3 mastné kyseliny
  • zinek

Vyvážená strava by měla obsahovat různé druhy bílkovin, mléčné výrobky, kvalitní ovoce a zeleninu. Naopak velmi omezit bychom měli průmyslově zpracované potraviny, potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků a cukru.

Níže přinášíme 7 potravin, které jsou běžně dostupné a Vaše oči je velmi ocení.

1. Ryby

Fotka grilované zeleniny a lososa na talíři

Ryby, zejména losos, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, známé jako „zdravé“ tuky. Tyto kyseliny podporují zdravý vývoj zraku a sítnice, a navíc mohou chránit před problémy suchých očí. Doporučujeme začlenit ryby do svého jídelníčku a preferovat lososa divokého před farmářským. Je to proto, že losos pocházející z umělého chovu na farmě, má větší obsah nasycených tuků a méně omega-3 mastných kyselin, než losos žijící a vyrůstající volně v přírodě.

Tip na přípravu: Grilovaný nebo pečený losos s minimem přísad je chutný a zdravý. Většinou si vystačíme se solí, bylinkami a citronem.

 

2. Vejce

Fotka uvařených vajec natvrdo

Vejce jsou skvělým zdrojem vitaminu A, luteinu, zeaxanthinu a zinku, které jsou velmi důležité pro zdraví očí. Vitamin A chrání povrch oka (rohovku), zatímco lutein a zeaxanthin snižují riziko vážných onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal. Zinek přispívá ke zdraví sítnice a také má pozitivní vliv na noční vidění.

Tip na přípravu: Natvrdo uvařená vejce jsou skvělou přísadou do salátů a dokonce i samostatně jako svačina.

 

3. Mandle

fotka mandlí

Mandle, jako i jiné ořechy a semena, jsou obecně dobré pro zdraví nejen našich očí. Mandle obsahují hodně vitamínu E, významného antioxidantu. Pravidelná konzumace vhodného množství (15 mg denně) vitamínu E může pomoci předcházet věkem podmíněné makulární degeneraci a vzniku šedého zákalu. Ostatní ořechy a semena, která obsahují vitamín E jsou například semena slunečnice, lískové ořechy a arašídy, para ořechy a kešu ořechy.

Tip na přípravu: 20 mandlí denně zajistí zhruba polovinu vhodného množství. Ořechy a semínka si můžete vychutnat jako svačinu kdykoliv. Jsou také chutné ve snídaňových cereáliích, jogurtech, nebo v salátech. Jen nezapomeňte dávat pozor na velikost porce.

 

4. Mléčné výrobky

Fotka mléčných výrobků

Mléčné výrobky, zejména mléko a jogurty, obsahují vitamín A a minerální zinek. Vitamin A chrání rohovku, zatímco zinek podporuje získávání tohoto vitaminu z jater. Zinek se nachází v celém oku, zejména pak sítnici a cévnatce, což je vaskulární systém oka. Tento důležitý minerál pomáhá při nočním vidění a je důležitý při prevenci šedého zákalu. Největším zdrojem je mléko z krav pasoucích se volně na zelené trávě.

Tip na přípravu: Mléko lze konzumovat samostatně nebo přidat do kávy a čaje. Jogurt je skvělou volbou pro snidani nebo svačinu.

 

5. Mrkev

Fotka polévky s mrkví

Mrkev je asi nejznámější zeleninou, která je spojována se zdravím očí. V mrkvy najdeme vitamin Anavíc obsahuje významný antioxidant beta karoten. Tato kombinace prospívá povrchu oka a pomáhá předcházet jeho infekcím.

Tip na přípravu: Mrkev může být součástí salátů, polévek nebo jednoduše konzumována jako svačina.

 

6. Kapusta a listová zelenina

Fotka zelené listové zeleniny

Kapusta je známá také jako tzv. superpotravina, protože obsahuje mnoho důležitých vitamínů, živin a minerálů. Obsahuje antioxidanty luteinzeaxanthin, které mohou pomoci předcházet vážným očním onemocněním, jako je věkem podmíněná makulární degenerace a šedý zákal. Antioxidanty Lutein a zeaxanthin nedokáže naše tělo samo vyrobit, takže je musíme zařadit do naší stravy. Vysoký obsah luteinu a zeaxanthinu mají také další druhy zeleniny, jako jsou červené papriky a špenát.

Tip na přípravu: Pečená kapusta s olivovým olejem může být lahodnou svačinou. Kapustu lze použít také jakou chutnou přílohu nebo součást zeleninových salátů.

 

7. Pomeranče a jiné citrusové plody

Fotka citrusového ovoce

Pomeranče a další citrusové plody obsahují vitamin C. Tato látka je klíčová pro zdravé oční cévy a může chránit před šedým zákalem a věkem podmíněnou makulární degenerací. Vitamin C najdeme především v čerstvém ovoci a zelenině.

Tip na přípravu: Pomeranče a citrusové plody jsou všeobecně velmi vhodné pro přípravu ovocné šťávy, ovocné saláty, nebo jen tak čerstvě oloupané.

 

Další tipy pro zdraví očí

  • pravidelně navštěvujte očního lékaře, minimálně jednou za 2 roky
  • k tomu, abyste zachovali zdraví očí, je důležité nekouřit, protože kouření zvyšuje riziko očních onemocnění 
  • při pobytu venku noste vždy sluneční brýle
  • při sportu a rizikových činnostech používejte ochranné brýle 
  • udržujte si ideální tělesnou hmotnost a dodržujte zdravý pitný režim

Oči jsou zrcadlem našeho zdraví, a správnou stravou můžeme udělat mnoho pro udržení jejich optimálního stavu. Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku a dodejte svým očím potřebné látky.